ساختار شیمیایی و فیزیکی :

نام دیگر زبرجد، PERIDOT است و نوع شفاف و تراش‌خوردهٔ الیوین، از سیلیکات‌ها به رنگ سبز زیتونی و زرد مایل به سبز است.

از نظر شیمیایی زبرجد سبز سیلیکات منزیم آهن می باشد و شدت رنگش بستگی به میزان آهنش دارد. البته ممکن است در آن کمی نیکل و کرومیم هم یافت شود. زبرجد سبز زیاد سخت نیست و در مقابل اسید مقاومت زیادی ندارد. رنگ آن از زرد مایل به سبز تا زیتونی و سبز قهوه ای تغییر می کند و زیر نور طبیعی خورشید درخشش بسیار زیبایی دارد.

زبرجد یکی از کمیاب ترین گونه های سنگ جواهر است که یک رنگ دارد.
شدت رنگ سبز آن بستگی به مقدار آهنی دارد که درونش وجود دارد. 

سبز پررنگ محبوب ترین و گران ترین نوعش است و زبرجد ، سنگ تولد ماه مرداد است.

روش نگهداری :

این نگین در مقایسه با سایر سنگ ها و جواهرات سختیِ نسبتا کمتری دارد به همین دلیل مراقب باشید که روی آن خراش نیفتد. شما می توانید نگین را چند ساعتی در آب سرد قرار داده و پس از شستشو آنرا در معرض نور خورشید قرار دهید. 

خواص درمانی :

▪︎ مفید برای سوی چشم

▪︎ موثر بر روی عملکرد و مجاری تنفسی

▪︎ موثر برای گردش خون

▪︎ از بین برنده افسردگی و تقویت روحیه

▪︎ تقویت دستگاه هاضمه و رفع یبوست

▪︎ سم زدایی از کبد

▪︎ درمان کننده جوش ها و آبله های زیر پوستی بر روی صورت

▪︎ درمان اگزما (تکه ای زبرجد را برای چند ساعتی در آب بگذارید و آب را روی پوست های حساس بمالید)

احادیث ائمه معصومین :

امام رضا(ع) می فرمایند : انگشتر زبرجد در دست کردن، موجب آسانی است که در آن هیچ دشواری نباشد.
حلیه المتقین، چاپ هفتم/1390، صفحه 33

تاریخچه :

شجره نامه این گوهر ارزشمند به مصر باز می گردد. زبرجد یا همان pridot گوهر ملی کشور مصر است و از زمان باستان به عنوان جواهر با ارزش بوده است. از آنجا که در زیر نور آفتاب این گوهر نامرئی وشیشه ای می باشد مصریان گذشته فکر می کردند که نور خورشید را به خود جذب می کند و آن را به عنوان «گوهر خورشید» مورد احترام قرار می داده اند.
از خواص زبرجد این است که دارای رنگ سبز دائمی است. البته رنگ سبز این سنگ قیمتی، با مقدار آهن موجود در بافت بلوری آن ارتباط مستقیمی دارد. رنگ این گوهر از رنگ سبز تیره تا سبز روشن متغیر است. به علت همین تنوع رنگ های موجود در رنگ سبز زبرجد بعضی مواقع این سنگ با زمرد اشتباه گرفته می شود. یکی از قدیمی ترین سنگ های قیمتی جهان همین سنگ می باشد. این سنگ برای اولین بار در یک جزیره در دریای سرخ درنزدیکی کشور مصر کشف شد.

معادن :

زبرجد در سرتاسر جهان یافت می شود. یکی از قدیمی ترین و مهم‌ترین معادن زبرجد در جزیره آتشفشانی سنت جان St. John’s Island دریای سرخ است. معادن دیگر مثل میانمار، استرالیا، برزیل، چین، کنیا، مکزیک، پاکستان، سریلانکا، آفریقای جنوبی و مصر می باشد. در پاکستان نمونه های نسبتا بزرگ و زیبایی با خلوص بالا یافت می شود. امروزه آمریکا بر سر به دست آوردن رتبه بزرگترین تولید کننده دنیا رقابت سختی با چین و پاکستان دارد.