ساختار شیمیایی و فیزیکی :

سیترین (به انگلیسی: Citrine) با فرمول شیمیایی SiO2 از مجموعه کانی هاست و خواص فیزیکی و شیمیایی این کانی مشابه کوارتز است نام آن از از واژه فرانسوی به معنی لیموئی گرفته شده‌است. سیترین در رنگ‌های زرد تا نارنجی مایل به قهوه ای و به صورت کریستالی تا خوشه ای یافت می‌شود. سیترین طبیعی معمولاً کمیاب تر است و به همین دلیل اغلب سیترین‌های موجود در بازار در واقع آمیتیست هستند که تحت دمای بالا تغییر رنگ از بنفش به زرد می‌دهند. حتی کوارتز دودی در دمایی بین 300 تا 400 درجه سانتیگراد می‌تواند به رنگ زرد تغییر کند.

روش نگهداری : 

سیترین بلوری ماندگار و مقاوم است و مراقبت خاصی ندارد اما بهتر است از افتادن، ضربه خوردن و قرارگرفتن آن در معرض حرارت (چه متمرکز و چه موضعی یا پخشی) اجتناب کرد زیرا احتمال ترک برداشتن، شکستن و یا تغییر رنگ آن وجود دارد.

خواص درمانی :

▪︎ همراه داشتن سیترین به هنگام خواب، ترس را از بین برده، مانع دیدن کابوس شده و خواب خوش شبانه را تضمین می کند. رفتار یا گرایشهای خودتخریبی را از بین برده و عزت نفس را بالا می برد.

▪︎ از نظر فیزیکی سیترین به تعادل غده تیروئید کمک میکند. برای غدد درون ریز و سیستم هاضمه مفید است و آنرا پاکسازی و تصفیه کرده و سموم موجود در آن را می زداید. سیترین می تواند موقعیتهای پر اضطراب را آرام کند. ترشح اسید معده بر اثر عصبانیت را کم کرده و برای سم زدایی کل بدن مفید است.

▪︎ ارتعاشات این سنگ در فردی که احساس ناامیدی می کند یا افسرده است، نشاط ایجاد می کند.

▪︎ ناتوانی در حل مشکلات، خشم سرکوب شده، بی خوابی، کابوس، مشکلات معده و هضم، چاقی و دیگر مشکلات فیزیکی مانند جریان خون و بینایی که بوجود آید، سیترین می تواند راهگشا باشد.

تاریخچه :

 در دوران باستان، سیترین بعنوان محافظی در برابر سم مار و افکار شیطانی استفاده می شد. به سنگ موفقیت معروف است چون در آداب و رسوم قدیمی آمده است که این سنگ باعث افزایش موفقیت و نعمت، بخصوص در کار و تجارت می شود.
در گذشته تاجران آن را به عنوان “سنگ ثروت” با خود حمل می کردند  و مردم از خواص سنگ سیترین در مشکلات معده و کاهش استرس استفاده می کردند.

معادن : 

سنگ سیترین معمولا در بیشتر کشورهای جهان که دارای معادن و منابع سیلیس هستند، به دست می آید اما نمونه های بسیار باکیفیت آنرا می توان در بولیوی، اسپانیا، روسیه، آمریکا، ماداگاسکار، برزیل، هند، آرژانتین و برخی کشورهای آفریقایی به دست آورد ؛ و در این بین برزیل صادرکننده بزرگ سیترین در جهان است.

در ایران نیز می توان سنگ سیترین را در کوهها و دشتهای مازندران، همدان، کرمان، قم، کرمانشاه و گاهی در بخش هایی از خراسان یافت. اگرچه کیفیت این نمونه های ایرانی، همیشه بالا نیست اما گاهی در بین آنها شاهد نمونه هایی با شفافیت و رنگ قوی نیز بوده ایم.